ÜRETİM YÖNETİMİ
Üretim Yönetimi ve Amacı
İşletmenin elinde bulunan, malzeme makine ve insan gücü kaynaklarının belirli miktardaki mamülün istenilen nitelikte(kalitede), istenilen zamanda ve mümkünse en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir. Üretim yönetiminin gerçekleştirilmesi ile şu amaçlara ulaşılmak istenmektedir:
- Tüketici isteklerinin fiyat, zaman ve kalite açısından en iyi şekilde karşılanması,Stok düzeyinin mümkün olduğu kadar düşük tutulması veya devrin arttırılması,İşletmenin insan gücü ve makine kaynaklarından yararlanma derecesinin yükseltilmesi.
Üretim Yönetimi Alanında Verilen Kararlar
- Üretim Tasarımına İlişkin Kararlar
- Ürün seçimi ve tasarımı
- Süreç tasarımı
- Teknoloji seçimi
- Kapasite seçimi
- Kuruluş yeri seçimi
- Fabrika yerleştirme
- İç tasarımı ve iş ölçümü
- Üretim Sisteminin İşletilmesine İlişkin Kararlar:
- Üretim planlaması ve denetimi
- Stok yönetimi ve denetimi
- Tarmir bakım planlaması
- Kalite denetimi
Üretim, işletmelerin temel süreçlerinden birisidir. Üretim süreci, işletmelerde hammadde ve malzemelerin ürün ve hizmete dönüştüğü ana süreçtir ve kendi içinde işletmenin tüm diğer süreçleri ile ilişkilidir.
Üretim süreci, işletmenin içsel bir iş sürecidir, çünkü bu sürecin tüm adımları ve girdi/çıktıları genellikle işletme içindedir. Bu nedenle üretim süreçleri, KOBİ yöneticileri için somut ve gelişme çabalarının daha kolay belirlenebildiği iş gruplarıdır. Diğer yandan işletmelerde yatırım çalışmalarının hedefi genellikle üretim hattı olamaktadır.
Üretim sistemini oluşturan alt sistemler şu şekildedir:
- Üretim yönetimi faaliyet akış şeması
- Ürün üretimi iş akış şeması
- Makine ve ekipmanlar
- Hammadde ve yardımcı malzemeler
- İşgücü gereksinimi ve nitelikleri
- Tesisin yerleşim yeri
Ürün/Hizmet Temel Üretim Süreçleri
- Genel Üretim Yönetimi İş Akış Şeması
- Ürün/Hizmetlerin İş Akış Şeması
Blok,Blok Kesme,Köşe Kesme,Cila Makinesi,Dolgu/Kurutma,Boyutlandırma,Pah Makinesi,Kalite Kontrol,Ambalajlama,Sevkiyat
- Makine-Ekipman Gereksinimi ve Seçimi
İşletmenin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine göre üretim sisteminin sahip olması gereken kapasite miktarı belirlenmelidir. Buna bağlı olarak iş akışında belirtilen iş gruplarının ihtiyaç duyduğu makine ekipmanlar belirlenmelidir.
İş Grubu |
Gerekli Makine Ekipman |
Adet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Makine-Ekipman Temin Koşulları
Makine-Ekipman |
Adet |
Marka-Model |
Satış Bedeli |
Ödeme Planı |
Özellikler |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
- Ürün Kartları
Ürünün oluşumu sırasında kullanılan hammadde ve diğer malzemelerin birim ürün içinde miktarlarının neler olduğunu belirtir. Her ürün için bir kart oluşturulur.
Ürün Adı |
|
||
Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri |
Birim Miktar |
Birim fiyat |
Tutar |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammadde ve Malzeme Giderleri Toplamı |
|
- Hammade ve Diğer Malzemelerin Temin Koşulları
Hammadde/Malzeme |
Satıcı Firma |
Birim |
Satış Bedeli |
Açıklama |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Üretim İşgücü İhtiyacı
İş Grupları |
Görev Türü |
Gerekli İşgücü |
İşgücü Nitelikleri |
|
|
|
|
|
|
|
|
- Yerleşim Yeri ve İşyeri Özellikleri
İşletmelerin kuruluş yerlerinin incelenmesinde dikkate alınması gereken ilkeler şu şekildedir:
- İşletmenin en ekonomik şekilde hammadde kaynaklarına ulaşabilmesi,
- Ürün yada hizmetlerin en ekonomik şekilde müşteriye ulaştırabilmesi,
- İşletmenin ihtiyaç duyduğu arazi, makine-ekipman gibi yatırım kalemleri ile
- Hammadde, işgücü ve diğer işletme girdilerini en ekonomik şekilde temin edilmesi.
İş yeri seçimini etkileyebilecek faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Pazara yakınlık
- İşgücü
- Hammadde temini ve kaynaklara yakınlık
- Enerji
- Kuruluş yeri başlangıç yatırım ihtiyacı
- Alryapı
- Eğitim olanakları
- Yerleşim ve konut imkanı
- Sosyal yaşam
- Personel ulaşımı
ÖRNEK ÇALIŞMA
Helva Üretim Tesisi
Şeker ve suya sitrik asit eklenerek kaynatma kazanında 140oC’ye kadar kaynatılır. |
|
Kaynatma |
Oluşan şeker şurubu, karıştırıcılı kazanda çöven suyu ile karıştırılarak beyaz renkli ağda haline gelir. Bu arada şurubun içerdiği rutubet pişirme yolu ile uzaklaştırılır. |
|
Ağartma |
Ağda ve tahin, yoğurma kazanına alınarak karıştırılır. Bu karışıma, helvanın çeşidine göre kakao, fıstık, fındık vb. gibi malzemeler eklenir. |
|
Karıştırma |
Yoğurma kazanında tahin ve ağda el ile yoğrularak iyice karıştırılır ve helva haline gelir. |
|
Yoğurma |
Yoğrularak hazırlanan sıcak helva terazilerde tartılarak soğuma kalıplarına konulur. |
|
Tartma |
Helva, soğuma kalıplarında 12 saat oda koşullarında bekletilerek soğutulur. |
|
Soğutma |
Soğutulan helva kalıplardan çıkarılarak uygun ambalaj malzemeleri ile ğaketlenecek şekilde dilimlenir. |
|
Dilimleme |
Dilimlenen ürünler, uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenir. |
|
Paketleme |
Kaynatma |
|
Ağartma |
|
|
|
Yoğurma |
|
Karıştırma |
|
|
|
Tartma |
|
Soğutma |
|
|
|
Paketleme |
|
Dilimleme |
|
|
|
Sevkiyat |
|
|
KULLANILACAK MAKİNE-EKİPMANLAR |
|||||
Kullanılacağı Yer |
Makinenin Adı |
||||
Kaynatma |
Kaynatma Kazanı |
||||
Ağartma |
Karıştırma Kazanı |
||||
Karıştırma |
Yoğurma Kazanı |
||||
Yoğurma |
Yoğurma Kazanı |
||||
Tartma |
Terazi |
||||
Soğutma |
Soğutma Kalıpları |
||||
Dilimleme |
Dilimleme Makinesi |
||||
Paketleme |
Paketleme Makinesi |
||||
MAKİNE-EKİPMAN LİSTESİ (BAŞLANGIÇ) |
|
||||
Makine-Ekipman |
Adet |
Birim Fiyat (TL) |
Toplam Tutar (TL) |
|
|
Kaynatma Kazanı |
|
|
|
|
|
Karıştırma Kazanı |
|
|
|
|
|
Yoğurma Kazanı |
|
|
|
|
|
Yoğurma Kazanı |
|
|
|
|
|
Terazi |
|
|
|
|
|
Soğutma Kalıpları |
|
|
|
|
|
Dilimleme Makinesi |
|
|
|
|
|
Paketleme Makinesi |
|
|
|
|
|
TOPLAM MAKİNE-EKİPMAN TUTARI (TL) |
|
|
Ürün Adı |
TAHİN HELVASI (1 Paket – 500 gram) |
|
Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri |
Kullanılan Miktar |
Birim |
Şeker |
100 |
Gram |
Strik Asit |
10 |
Milimetre |
Çöven Suyu |
70 |
Milimetre |
Tahin |
250 |
Gram |
Kakao |
30 |
Gram |
Fıstık |
25 |
Gram |
Susam Yağı |
15 |
Gram |
Ambalaj Malzemesi (Kutu) |
1 |
Adet |
İş Grupları |
Makine Adedi |
Gerekli İşgücü |
Kaynatma |
5 |
2 |
Ağartma |
10 |
2 |
Karıştırma |
25 |
7 |
Yoğurma |
||
Tartma |
1 |
1 |
Soğutma |
500 |
5 |
Dilimleme |
1 |
1 |
Paketleme |
1 |
2 |
Selen AKKAŞ
Yatırım Danışmanı kalite@aya.com.tr selen@aya.com.tr